Για τον Αχιλλέα Μητσάκο

Ο Αχιλλέας Μητσάκος δεν είναι πια μαζί μας από το βράδυ του Σαββάτου. Για το σύνολο του σκακιστικού κόσμου η απώλεια είναι δυσαναπλήρωτη, όμως ακόμα περισσότερο για τους συλλόγους μας ΣΟ Θωμάς Γεωργίου και ΣΟ Αμπελοκήπων όπου ο Αχιλλέας Μητσάκος ήταν η ψυχή και η βαθιά καρδιά για σειρά πολλών ετών. Δική του πρωτοβουλία ήταν η ίδρυση του ΣΟ Θωμάς Γεωργίου και η μεταγκατάσταση στον εξαιρετικό χώρο που φτιάχτηκε στην οδό Μακρυνίτσας – σκακιστικό εντευκτήριο Chess Square –  όπου εξακολουθούν να διοργανώνονται πλήθος τουρνουά, εκδηλώσεων και μαθημάτων.

Τον Αχιλλέα Μητσάκο αποχαιρετήσαμε με οδύνη το μεσημέρι της Τρίτης 18/9 στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθήνας. Μαζί με την πολυαγαπημένη οικογένειά του αλλά και τους συγγενείς του και φίλους του εκτός σκακιού, βρέθηκαν και πολλοί άνθρωποι της σκακιστικής κοινότητας, άνθρωποι που δέθηκαν μαζί του. Από νέα παιδιά που είχαν την τύχη να βοηθηθούν σημαντικά από την παρουσία του, την προσωπικότητά του, τα μαθήματα που τους έκανε, έως σκακιστές που άσπρισαν στη σκακιέρα και τον γνώριζαν για διάστημα που υπερβαίνει τις πέντε δεκαετίες, διατηρώντας μαζί του ισχυρή φιλία.

Ο Αχιλλέας Μητσάκος γνώρισε το σκάκι σε σκληρά χρόνια και το παιχνίδι τον συντρόφεψε μια ολόκληρη μακρά ζωή. Το 1966 εκλέχτηκε πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας. Οι παλιοί θυμούνται ότι λόγω του αλληλέγγυου χαρακτήρα και της μεγάλης αγάπης για το παιχνίδι είχε διαρρυθμίσει τον χώρο ενός καταστήματος που διατηρούσε στην περιοχή της Πλ. Συντάγματος για σκακιστικές διοργανώσεις – τα μέσα ήταν πολύ λιγοστά στο σκάκι. Η διοικητική του παρουσία στην ομοσπονδία ήταν ευεργετική και μεταξύ άλλων, γνωστών και λιγότερο γνωστών ενεργειών του, καταγράφεται ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην επίσκεψη του Αμερικανού θρύλου της σκακιέρας Μπόμπι Φίσερ στην Ελλάδα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έφυγε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Λας Πάλμας – στις Κανάριες Νήσους της Ισπανίας. Η λατρεία του για το σκάκι δεν ασθένησε, έγινε ενεργό μέλος της σκακιστικής κοινότητας των νησιών. Εκείνες τις εποχές διοργανώνονταν ισχυρότατα τουρνουά παγκόσμιας εμβέλειας στο Λας Πάλμας (Κάρποβ, Κασπάροβ, Σπάσκι μερικοί από τους σκακιστές που μετείχαν κατά καιρούς) όπου ο Αχιλλέας Μητσάκος ήταν πάντα εκεί, είτε συμμετέχοντας αγωνιστικά σε παράλληλα όπεν είτε βοηθώντας οργανωτικά. Αλλά σχεδόν πάντα: Και τα δυο. Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή και σε Ισπανούς σκακιστές που συλλυπήθηκαν θερμά. Αν και εδώ και 18 χρόνια ο Αχιλλέας Μητσάκος είχε γυρίσει στην πατρίδα, δεν τον λησμόνησαν ποτέ.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Αχ. Μητσάκος δραστηροποιήθηκε αμέσως σε αγώνες ως σκακιστής και ως σκακιστικός παράγοντας στην περιοχή Αμπελοκήπων. Οι γενιές που είχαν περάσει ήταν κάμποσες, οι περισσότεροι νέοι σκακιστές δεν τον γνώριζαν από παλιά, αλλά συνάντησαν έναν ζεστό και ευγενικό άνθρωπο, άψογο, φιλικό, συνομιλητικό, υποδειγματικό στη σκακιέρα. Και τους κέρδισε όλους με ό,τι εξέπεμπε. Απέκτησε μόνο φίλους και ανθρώπους που τον εκτιμούσαν βαθιά.

Η παρουσία του στο σκάκι δεν θα ξεχαστεί. Ακμαίος και μετά τα 80 του χρόνια, αγωνιζόταν σχεδόν πάντα σε όλα τα τουρνουά που διοργάνωνε το Chess Square που ο ίδιος δημιούργησε, σημειώνοντας συχνά αξιόλογα αποτελέσματα. Χαιρόταν τις παρτίδες του, και πολλές φορές αγωνίστηκε με διακρίσεις και σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως της Ικαρίας, της Καβάλας, τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Βετεράνων. Παράλληλα βοήθησε πολλούς σκακιστές μικρής ηλικίας με σκακιστικά μαθήματα που τους παρέδιδε. Άνθρωπος με παροιμοιώδη ενέργεια και με σφρίγος, αλλά και με συναισθηματική ικανότητα και ευγένεια, ποτέ δεν αρνήθηκε αθόρυβα βοήθεια κάθε είδους όπου παρουσιαζόταν ανάγκη και είχε τη δυνατότητα.

Η σκακιστική οικογένεια του ΣΟ Θωμάς Γεωργίου και του ΣΟ Αμπελοκήπων εκφράζει και μέσω της ιστοσελίδας του Chess Square τα πιο βαθιά συλλυπητήρια στους οικείους του.