Παρτίδες για το καλοκαίρι -2: Φίσερ – Ρινάλντο, Κλίβελαντ 1957

[ 0 ] July 15, 2017 |

Φωτογραφία του Μπόμπι Φίσερ στα μικράτα του, που από το διαμέρισμα του Μπρούκλιν άρχιζε να γίνεται γνωστός σε όλη την Αμερική ενώ αργότερα κατέπληξε όλο τον σκακιστικό κόσμο.

Η σημερινή παρτίδα προέρχεται από το 58ο Ανοιχτό Πρωτάθλημα ΗΠΑ που έγινε τον Αύγουστο του 1957 στο Κλίβελαντ και το οποίο κέρδισε με 10 βαθμούς σε 12 αγώνες ο 14χρονος Μπόμπι Φίσερ που αργότερα την ίδια χρονιά κέρδισε και το αντίστοιχο κλειστό πρωτάθλημα ΗΠΑ που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο. Έχουν περάσει ακριβώς 60 χρόνια και οφείλουμε να σκεφτούμε πως μια τέτοια επιτυχία από τόσο νεαρό σκακιστή αποτελούσε για τα μέτρα της εποχής είδηση πρώτου μεγέθους ενώ στα τωρινά χρόνια των Η/Υ υπάρχουν μερικοί πανίσχυροι έφηβοι που σημειώνουν συχνότερα μεγάλες επιτυχίες στα ισχυρά όπεν.
Η παρτίδα είναι χαρακτηριστική για τον δημιουργικό χειρισμό των λευκών κομματιών στις κλειστές θέσεις της Ισπανικής. Ο Φίσερ προτιμούσε τα καθαρά σχέδια που αύξαναν σταδιακά τη στρατηγική υπεροχή και η Ισπανική με τα λευκά (την οποία χειριζόταν υποδειγματικά και ποτέ δεν εγκατέλειψε σαν επιλογή όταν του δινόταν η ευκαιρία να την παίξει) του έδινε το κατάλληλο έδαφος.

Η παρτίδα σε pgn

Category: Chess Square, Μακρυνίτσας 3, 11523 Αθήνα, τηλ. 210-6451538, email: chesssquareclub@gmail.com